Tyto perníčky jsou křehké hned po upečení a křehké i zůstanou. Zdobíme je polevou z rozmixovaného třtinového cukru.
- 40 dkg hladké celozrnné mouky*
- 10 dkg másla*
- 14 dkg sušené třinové šťávy (nebo třtinového cukru)*
- 2 vejce*
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce medu*
- 3 lžičky perníkového koření*
- citronová kůra* (dle chuti)
- 1 vejce* na potření
Smícháme mouku se sodou. Ostatní složky vymícháme do kaše, přisypeme mouku a vypracujeme těsto. Necháme přes noc v chladu uležet. Poté vyválíme na pomoučněné ploše asi 5 mm vysoký plát a vykrajujeme tvary. Pečeme při 180 °C, dokud lehce nezrůžoví a hned po upečení potřeme rozkvedlaným vejcem.
Poleva připravovaná za horka:
- 1 bílek*
- 10 dkg přírodního třtinového cukru*, umixovaného na jemno
- 1 lžička horké vody
- 1 lžička citrónové šťávy*
Ušleháme bílek, zašleháme cukr a postavíme na vodní lázeň. Šleháme do zhoustnutí. Perníčky zdobíme nejlépe špejlí, na kterou nabíráme polevu. Polevu můžeme obarvit kakaem na hnědo, šťávou z červené řepy na růžovo či šafránem na žluto. Ze zbytku polevy můžeme vytvořit různé nepečené kuličky třeba s kokosem, kakaem a piškotovými drobky a podobně.
* = bio