Nejjednodušší dýňový recept - recept na pečenou dýni. Pro tento účel je vynikající zelené hokkaido, můžeme však použít i známější oranžové hokkaido či jinou menší či střední dýni s pevnou dužinou.
- 1 ks dýně* vhodné na pečení
Dle chuti různé varianty pro dochucení:
- špetka muškátu*, mořská sůl a máslo*, ghí* či olej*
- skořice*, sušená třtinová šťáva* a máslo* nebo ghí*
- mořská sůl a štýrský dýňový olej*
- med*, ořechy* a máslo*…
Dýni rozkrojíme a položíme i se semínky na plech, rozkrojenou stranou nahoru. Pečeme při teplotě 180 °C, dokud dýně nezměkne tak, že ji lze snadno propíchnout vidličkou. Semínka vydlabeme. Máme-li menší dýně, tak podáváme vždy celou půlku i se slupkou, u větších dýní vydlabeme část dužiny na předehřátý talíř. U stolu dýni dochutíme, na slano nebo na sladko. Pečenou dýni můžeme použít jako přílohu k masu, samostatné lehké jídlo či desert. Ani semínka nemusíme vyhodit. Nevadí-li nám plivání tvrdé slupičky, tak je opláchneme a jíme tak, jak jsou, nebo lehce osolené.
TIP: Pokud nám pečená dýně zbude, můžeme její dužinu použít do dýňového koláče, polévky či pomazánky nebo k přípravě různých zeleninových směsí a karbanátků.
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí