Zdravý, velmi snadný a všestranný dip, který můžeme stejně dobře podávat s tortilovými chipsy jako s nakrájenou zeleninou. Guacamole je také nedílnou součástí řady tex-mex pokrmů.
- 2 zralá avokáda*
- cca 1 lžíce šťávy z citrónu* nebo limetky*
- 1/2 menší cibule*, nasekané najemno
- 2 lžíce čerstvých jemně nasekaných listů koriandru nebo 1/2 lžičky mletých semínek koriandru*
- 1 – 2 stroužky česneku*, rozetřené
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje* (není nutný)
- dle chuti chilli papričky, nasekané najemno
- mořská sůl, černý pepř*
Při nákupu poznáme zralé avokádo podle toho, že při zatlačení prsty trochu povolí – asi jako zralá broskev. Do misky vydlabeme dužinu avokáda a rozmačkáme vidličkou (pro hladkou konzistenci můžeme rozmixovat). Hned přidáme cibuli, česnek, listy koriandru a dochutíme chilli papričkami (nebo tabascem), citrónovou šťávou, solí a pepřem. Dužinu avokáda nenecháváme nikdy zbytečně stát na vzduchu, zhnědla by. Můžeme, ale nemusíme, přidat olivový olej. Olej dodá hladkost a propojí chutě. Vše dobře promícháme a podáváme s tortilovými chipsy nebo nakrájenými zeleninovými špalíčky jako zdravý předkrm či svačinu. Pokud nemáme k dispozici čerstvé listy koriandru, můžeme použít jeho mletá semínka. Chuť semínek je úplně jiná a tato varianta guacamole vznikla nejspíše omylem nezkušené kuchařky či chybou v překladu. Je však stejně dobrá, ne-li lepší, než autentické guacamole s lístky koriandru.
TIP: Receptů na autentické guacamole je asi tak stejně, jako receptů na pravou bramboračku – tj. nekonečně. Do guacamole můžeme přidat i jedno rajče, vydlabané a nakrájené na malé kousky. Další variantou je přimíchání 150 ml zakysané smetany.
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí