Kontaktujte nás: 731 169 016, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

axxen
Když chcete jíst,
ne konzumovat.
×
 x 

košík je prázdný
Nákupní košík
košík je prázdný


Srozumitelný recept na zdravější variantu taženého štrúdlu s fotkami. Tažený štrúdl není tak tučný, jako je ten z listového těsta, a vynecháme-li vajíčko, je vhodný i pro vegany. Uvedené množství postačí na dvě šišky štrúdlu.

Těsto:
•    300 g hladké mouky* (výtečná je špaldová, můžeme použít celozrnnou nebo bílou, dobrým kompromisem je směs půl napůl)
•    90 g rostlinného oleje* (slunečnicového na pečení či olivového)
•    1 vejce* (není nutné)
•    1/4 lžičky mořské soli
•    cca 100 ml vody (Kolik vody je nutno použít závisí na druhu použité mouky a uvedené množství je pouze orientační. Pokud se i po důkladném zpracování těsto lepí, přidáme trochu mouky.)
•    2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene*

Náplň:
•    6 středních jablek*, oloupaných, zbavených jádřince a nakrájených na malé kousky
•    4 hrsti rozinek* nebo sušených brusinek*
•    skořice*
•    dle chuti vlašské ořechy*, lískové oříšky*, strouhaný kokos*, mletý mák*...

* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí :-)

1.    Nejprve si připravíme těsto. Hlubší mísu dáme na váhu a postupně přidáme všechny složky. Důkladně promícháme a hněteme, dokud nezískáme kouli hladkého těsta. Pokud máme domácí pekárnu, navážíme všechny složky do nádoby na těsto a spustíme program samotného hnětení (10 minut stačí). Mísu či nádobu s těstem překryjeme utěrkou a dáme do chladu.
2.    Než si těsto odpočine, připravíme si ostatní suroviny, jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jader a nakrájíme na malé kousky. Těsto rozdělíme na dva díly.
3.    Jeden díl těsta poprášíme moukou a na pomoučněném pečícím papíře rozválíme do tenka. Čím tenčí, tím lepší, ale nesmí se trhat.
4.    Posypeme polovinou jablek, rozinkami a skořicí a můžeme přidat i strouhaný kokos, sekané vlašské ořechy (nebo třeba lehce upražené a nahrubo nasekané lískové oříšky, mletý mák, předem namočené sušené švestky…).
5.    Štrúdl opatrně zavineme. Při zavinování zvedáme papír a těsto oddělujeme od papíru postupně. Pak se netrhá, i když je tenké.
6.    Nakonec přesuneme celou šišku štrúdlu na pečicím papíru na plech, vyložený dalším listem papíru a opatrně ji převalíme na plech. Nezapomeneme, že přibude ještě jedna šiška, takže tu první neumístíme doprostřed plechu, ale trochu na kraj. Konce štrúdlu zasuneme dospod, aby z něj při pečení nevytékala jablečná šťáva.
7.    Troubu zapneme na 180 °C na spodní a horní ohřev (nebo na 160 °C na horko-vzduch) a postup opakujeme s druhým dílem těsta.
8.    Štrúdl pečeme cca 30 minut, dokud na povrchu nezrůžoví.
9.    Chvíli před vyndáním z trouby jej potřeme na povrchu vodou. Štrúdl je i bez přislazování dostatečně oslazený jablíčky a rozinkami, ale pro děti či velké milovníky sladkého jej můžeme posypat mletým přírodním třtinovým cukrem.

Jsme česká společnost, která nabízí široký sortiment vysoce kvalitních biopotravin a potravin zdravé výživy, od klasiky, jako je třtinový cukr, javorový sirup, bio oříšky či bio sušené ovoce až po speciality jako bio fair trade čokoláda, bio pivo, bio sirup z agáve či bio sušená třtinová šťáva RAPADURA. V nabídce máme jak výrobky vlastní značky, tak vybrané výrobky jiných značek.

KONTAKTY

bio nebio s.r.o.
Průmyslová zóna 103
267 51 Bavoryně
Telefon: 311 532 039
Mobil: 731 169 016, 734 534 543
E-mail: info@bionebio.cz, objednavky@bionebio.cz

Tyto webové stránky používají k personalizaci reklam a služeb soubory cookies. Používáním souhlasíte s použitím souborů cookies. Více informací
Souhlasím