Srozumitelný recept na zdravější variantu taženého štrúdlu s fotkami. Tažený štrúdl není tak tučný, jako je ten z listového těsta, a vynecháme-li vajíčko, je vhodný i pro vegany. Uvedené množství postačí na dvě šišky štrúdlu.
Těsto:
• 300 g hladké mouky* (výtečná je špaldová, můžeme použít celozrnnou nebo bílou, dobrým kompromisem je směs půl napůl)
• 90 g rostlinného oleje* (slunečnicového na pečení či olivového)
• 1 vejce* (není nutné)
• 1/4 lžičky mořské soli
• cca 100 ml vody (Kolik vody je nutno použít závisí na druhu použité mouky a uvedené množství je pouze orientační. Pokud se i po důkladném zpracování těsto lepí, přidáme trochu mouky.)
• 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene*
Náplň:
• 6 středních jablek*, oloupaných, zbavených jádřince a nakrájených na malé kousky
• 4 hrsti rozinek* nebo sušených brusinek*
• skořice*
• dle chuti vlašské ořechy*, lískové oříšky*, strouhaný kokos*, mletý mák*...
* = pokud možno bio, od souseda nebo domácí :-)
1. Nejprve si připravíme těsto. Hlubší mísu dáme na váhu a postupně přidáme všechny složky. Důkladně promícháme a hněteme, dokud nezískáme kouli hladkého těsta. Pokud máme domácí pekárnu, navážíme všechny složky do nádoby na těsto a spustíme program samotného hnětení (10 minut stačí). Mísu či nádobu s těstem překryjeme utěrkou a dáme do chladu.
2. Než si těsto odpočine, připravíme si ostatní suroviny, jablka oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jader a nakrájíme na malé kousky. Těsto rozdělíme na dva díly.
3. Jeden díl těsta poprášíme moukou a na pomoučněném pečícím papíře rozválíme do tenka. Čím tenčí, tím lepší, ale nesmí se trhat.
4. Posypeme polovinou jablek, rozinkami a skořicí a můžeme přidat i strouhaný kokos, sekané vlašské ořechy (nebo třeba lehce upražené a nahrubo nasekané lískové oříšky, mletý mák, předem namočené sušené švestky…).
5. Štrúdl opatrně zavineme. Při zavinování zvedáme papír a těsto oddělujeme od papíru postupně. Pak se netrhá, i když je tenké.
6. Nakonec přesuneme celou šišku štrúdlu na pečicím papíru na plech, vyložený dalším listem papíru a opatrně ji převalíme na plech. Nezapomeneme, že přibude ještě jedna šiška, takže tu první neumístíme doprostřed plechu, ale trochu na kraj. Konce štrúdlu zasuneme dospod, aby z něj při pečení nevytékala jablečná šťáva.
7. Troubu zapneme na 180 °C na spodní a horní ohřev (nebo na 160 °C na horko-vzduch) a postup opakujeme s druhým dílem těsta.
8. Štrúdl pečeme cca 30 minut, dokud na povrchu nezrůžoví.
9. Chvíli před vyndáním z trouby jej potřeme na povrchu vodou. Štrúdl je i bez přislazování dostatečně oslazený jablíčky a rozinkami, ale pro děti či velké milovníky sladkého jej můžeme posypat mletým přírodním třtinovým cukrem.