Jedná se spíše o desert či sladkou přesnídávku pro každého, kdo má rád chuť černého sezamu a rád mlsá sladké.
1 hrnek mléčné rýže bílé* či natural*
1 hrnek černého sezamu*
1 – 1 ½ hrnku sušené třtinové šťávy*
Rýži propláchneme studenou vodou a necháme ji 2 hodiny namočenou ve vodě (rýži natural můžeme nechat i déle). Černý sezam upražíme za stálého míchání nasucho na pánvi do voňava. Upražený sezam rozmixujeme na drť, přidáme půl hrnku vody a důkladně promixujeme na pastu. Rýži slijeme, přidáme k ní 2 hrnky vody a také důkladně rozmixujeme. Ve velkém hrnci smícháme sezamovou pastu, rýži s vodou, cukr a další 4 hrnky vody, přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. U bílé rýže stačí asi 8 minut, u rýže natural 15 minut. Pokud se nám nepodařilo rozmixovat rýži důkladně za syrova, můžeme dodatečně promixovat ponorným mixérem. Dle chuti můžeme „polévku“ dosladit. Podáváme teplou.
TIP: Zkuste ochutnat samotný rozmixovaný pražený černý sezam. Je vynikající jako jako posyp salátů, do smažené rýže a těstovin, polévek i do desertů.
* = pokud možno bio